Rode Chimichurri als salsa of marinade

Rode Chimichurri als salsa of marinade

Chimichurri ken je waarschijnlijk als de fris zure groene variant die geweldig smaakt bij rundvlees. Maar weet je dat er ook een rode variant is? Een beetje pittiger maar ook helemaal geweldig bij een dikke steak.
Je kan deze rode chimichurri ook als marinade gebruiken. Grof rundvlees als skirtsteak of bavette is er erg geschikt voor maar je kan er ook heel goed kip mee marineren. Hou er wel rekening mee dat je niet te lang gaat marineren. Door het zuur in de chimichurri wordt het vlees een beetje sompig.
Om deze chimichurri net wat specialer te maken, roken we de belangrijkste ingredienten. Dat kan makkelijk naast het vlees waar je toch al mee bezig bent. Maar dat kan ook in de restwarmte na het barbecueën. Ben je ook lekker duurzaam bezig. Dat voelt goed toch?
Gang Bijgerecht
Keuken BBQ

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 chilipeper
  • 4 tenen knoflook
  • handje gesneden verse koriander
  • 70 ml tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 40 ml rode wijn azijn
  • 40 ml olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snij de kop van een bol knoflook en vouw een klein bakje van aluminiumfolie waar de bol in past.
  • Schenk een beetje olijfolie over de bol en plaats hem met de paprika en chilipeper in de barbecue. Rook alles op 110-150 graden met een beetje rookhout.
  • Als de knoflooktenen goudbruin en zacht zijn mag alles er af.
  • Snij de paprika en chilipeper fijn. Verwijder de zaadjes en lijsten van de chilipeper als je de chimichurri niet te heet wilt.
  • Druk 4 tenen knoflook uit de bol en gooi dit samen met de paprika, peper, koriander, tomatenpuree, oregano en azijn in een keukenmachine.
  • Hak alles tot een dikke saus en schenk er dan olijfolie bij tot de chimichurri de gewenste dikte heeft. Breng dan op smaak met peper en zout.