Hoe maak je een perfecte espresso

Hoe maak je de perfecte espresso?

Het zetten van de perfecte espresso hangt van verschillende factoren af, zoals o.a. de koffiebonen, de extractie. In dit artikel leer je hoe deze factoren de smaak beïnvloeden. 

De espresso is namelijk de basis voor veel koffievarianten, zoals de caffè americano en een cappuccino

Benodigdheden

De beste resultaten behaal je met een pistonmachine.

Uiteraard kun je ook gebruik maken van een volautomatische espresso apparaat. Met een volautomaat heb je minder invloed op de smaak van de espresso. Zet de maalgraad op de fijnste maling en zorgt ervoor dat alle overige instellingen goed staan.

Materialen

  • Espressomachine
  • koffiemolen
  • Stopwatch
  • Thermometer
  • Glas of mok van 80 ml + lepeltje

Ingrediënten

Voorbereidingen

Voordat je begint is het belangrijk dat je de espressomachine, de filterhouder en andere materialen goed reinigt. Dit doe je door de machine kort door te spoelen (hooguit 2 seconden) en de filterhouder onder de kraan af te spoelen.

Laat de machine nooit te lang doorspoelen, want dan zal de watertemperatuur in de koffiemachine afnemen. Na het schoonmaken is het belangrijk dat je alle materialen goed droog houdt om zodoende de luchtvochtigheid in de buurt van de bonen stabiel blijft.

Verder is het belangrijk dat je de filterhouder altijd in de zetgroep plaats wanneer je deze niet gebruikt. Zo blijft deze op temperatuur.

Aan de slag

1. Vul de filterhouder met 10 gram koffie. Maal nooit meer koffie dan de benodigde hoeveelheid. Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso.

2.Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld.

Doe je dit niet, dan heeft dit nadelige gevolgen voor de extractie: water kiest altijd voor de weg met de minste weerstand (daar waar het minste koffie zit), waardoor de aroma van de koffie vrijkomt.

3.Gebruik een roestvrijstalen tamper en stamp de koffie (met een gestrekte arm) stevig aan. Draai de tamper een keer rond en bekijk het resultaat. Bij de meeste tampers geeft een rand aan de binnenkant aan hoe ver je de gemalen koffie moet aandrukken.

Zorg ervoor dat de gemalen koffie nog steeds eerlijk verveeld is. Dit is een kwestie van oefenen.Door het vaker te doen zal het steeds makkelijker worden en weet je precies hoeveel kracht je moet zetten.

Uiteindelijk zal het je moeten lukken om met 20 – 25 KG druk te zetten. Voordat je de filterhouder in de espressomachine draait (op 8 uur), kijk je nogmaals of de randen van de filterhouder goed schoon zijn. Dit om te voorkomen dat er koffierestanten in de mok vallen.

4. Staan alle instellingen van de espressomachine goed? De hoeveelheid water per espresso zou 30 ml moeten zijn.

5.Plaats de filterhouder in de espressomachine, druk op de startknop en schakel de stopwatch in. De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.

Tot slot is het van belang dat je de mok/glas goed voorverwarmd. De meest espressomachines hebben hier een verwarmplaat voor. Als dit niet het geval is of de verwarmplaat doet het niet, kun je de mok/glas met warm water voorverwarmen.

Laat de koffie even staan en afkoelen tot 65 ºC. Pas dan is de koffie klaar om gedronken te worden!

Hoe de extractietijd de smaak van de espresso beïnvloed:

Een kortere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden

  • De maalgraad is te grof
  • Koffie aroma’s worden niet meegegeven aan het stromende water
  • Lichte crèmelaag (met grote belletjes)
  • De koffie is slap (weinig smaak)

Een langere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden

  • De maalgraad is te fijn
  • Donkere crèmelaag (met evt. een gat in het midden)
  • De koffie smaakt aangebrand (bitter)
  • De koffie is te sterk

De juiste maling

Lees hier ons artikel met tips voor de juiste manier van koffie malen.

  • Doorlooptijd tussen 25 – 30 seconden
  • Bruine crèmelaag
  • Langdurige smaak
  • De smaken zijn goed in balans
  • De geur van verse bonen wordt verspreid.