In onderstaande tabel staan de algemene kerntemperaturen voor vlees, gevogelte en vis. Dit zijn algemene richtlijnen op welke kerntemperatuur je vlees, vis of gevogelte gaar is. Voor specifieke gerechten of delen van een dier kunnen andere kerntemperaturen van toepassing zijn. Lees een recept daarom altijd goed door. Verder naar onderen vind je ook een tabel met wat kerntemperaturen voor specifieke BBQ recepten.
Vleessoort | Garing | Kerntemperatuur |
Kerntemperatuur Kip | 70-72 °C | |
Kerntemperatuur Kalkoen | 70-72 °C | |
Kerntemperatuur Eend | medium | 65 °C |
Kerntemperatuur Rundvlees | rare | 50-52 °C |
medium rare | 55-58 °C | |
medium | 60-63 °C | |
medium well | 65-67 °C | |
well done | 70+ °C | |
Kerntemperatuur Lamsvlees | rare | 50-52 °C |
medium rare | 55-58 °C | |
medium | 60-63 °C | |
medium well | 65-67 °C | |
well done | 70+ °C | |
Kerntemperatuur Varkensvlees | medium | 60-63 °C |
well done | 70+ °C | |
Kerntemperatuur Vis | 55 °C | |
Kerntemperatuur Wild Zwijn | well done | 60 °C |
Kerntempertuur Hert | medium rare | 55 °C |
Kerntemperatuur Ree | medium rare | 55 °C |
Voor sommige specifieke BBQ recepten gelden kerntemperaturen die afwijken van de bovenstaande richtlijnen. Denk bijvoorbeeld aan de kerntemperatuur van pulled pork. Dit is een gerecht dat je door gaart tot het vlees uit elkaar valt en daarbij ga je een stuk verder dan de 70 graden waarop varkensvlees al goed gaar is. Onderstaand een lijstje met BBQ gerechten of specifieke vlees of vissoorten. De lijst wordt regelmatig aangevuld en als je dingen mist laat het dan weten middels een reactie onder dit bericht!
Gerecht | Garing | Kerntemperatuur |
Kerntemperatuur Pulled Pork | 85-94 °C | |
Kerntemperatuur Rosbief | Rare | 48 °C |
Medium | 53 °C | |
Well done | 58 °C | |
Kerntemperatuur Zalm | 52 °C |