BBQ – Kerntemperaturen

In onderstaande tabel staan de algemene kerntemperaturen voor vlees, gevogelte en vis. Dit zijn algemene richtlijnen op welke kerntemperatuur je vlees, vis of gevogelte gaar is. Voor specifieke gerechten of delen van een dier kunnen andere kerntemperaturen van toepassing zijn. Lees een recept daarom altijd goed door. Verder naar onderen vind je ook een tabel met wat kerntemperaturen voor specifieke BBQ recepten.

VleessoortGaringKerntemperatuur
Kerntemperatuur Kip70-72 °C
Kerntemperatuur Kalkoen70-72 °C
Kerntemperatuur Eendmedium65 °C
Kerntemperatuur Rundvleesrare50-52 °C
medium rare55-58 °C
medium60-63 °C
medium well65-67 °C
well done70+ °C
Kerntemperatuur Lamsvleesrare50-52 °C
medium rare55-58 °C
medium60-63 °C
medium well65-67 °C
well done70+ °C
Kerntemperatuur Varkensvleesmedium60-63 °C
well done70+ °C
Kerntemperatuur Vis55 °C
Kerntemperatuur Wild Zwijnwell done60 °C
Kerntempertuur Hertmedium rare55 °C
Kerntemperatuur Reemedium rare55 °C

Voor sommige specifieke BBQ recepten gelden kerntemperaturen die afwijken van de bovenstaande richtlijnen. Denk bijvoorbeeld aan de kerntemperatuur van pulled pork. Dit is een gerecht dat je door gaart tot het vlees uit elkaar valt en daarbij ga je een stuk verder dan de 70 graden waarop varkensvlees al goed gaar is. Onderstaand een lijstje met BBQ gerechten of specifieke vlees of vissoorten. De lijst wordt regelmatig aangevuld en als je dingen mist laat het dan weten middels een reactie onder dit bericht!

GerechtGaringKerntemperatuur
Kerntemperatuur Pulled Pork85-94 °C
Kerntemperatuur RosbiefRare48 °C
Medium53 °C
Well done58 °C
Kerntemperatuur Zalm52 °C