Coleslaw

Coleslaw

Coleslaw, ook wel slaw in sommige Amerikaanse Staten, is een salade van geraspte rauwe kool, aangemaakt met karnemelk en mayonaise. Vaak worden ook nog andere bestanddelen toegevoegd zoals geraspte wortelen en andere groenten, appels, uien, radijs en paprika.
De term “coleslaw” ontstond in de achttiende eeuw als een Engelse verbastering van de Nederlandse term “koolsla”, een gerecht dat vaak tegen het einde van de maand werd gegeten om de restjes kool en (verzuurde) room op te maken. Koolsla wordt over het algemeen gegeten als bijgerecht bij gerechten zoals gebakken kip en gegrild vlees, en kan gepaard gaan met friet of aardappelsalade als een ander bijgerecht. Ook als onderdeel van een sandwich komt coleslaw veel voor. De meest bekende sandwich is toch wel de beroemde “Sloppy Joe”, die in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten wordt geserveerd: Een heel brood, zonder korst, overlangs in 4 enorme plakken gesneden, belegd met ham, Zwitserse kaas, en koolsalade. Het brood wordt in blokken gesneden en geserveerd op een cocktailprikker, vaak bij het aperitief.
Gang Bijgerecht
Keuken BBQ
Trefwoord BBQ
Voorbereidingstijd 5 minuten
Porties 10

Equipment

  • Keukenmachine
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 3 eetlepels suiker
  • 1 ui middelgroot, heel fijn gehakt
  • 1,5 theelepels wittewijnazijn
  • 2,5 theelepels citroensap
  • 2 winterpenen
  • 50 gram mayonaise
  • 25 milliliter melk
  • 25 mililiter karnemelk
  • 1 wittekool
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snij de kool met een mes fijn in de keukenmachine.
    Rasp de winterpeen en voeg deze bij de kool.
    Doe nu de ui erbij. Meng goed.
    Maak in een aparte kom een mengsel van de suiker, de melk, de mayonaise, de karnemelk, de azijn en het citroensap.
    Meng goed door elkaar tot u een glad mengsel verkrijgt.
    Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de dressing bij de kool, meng alles goed door elkaar, dek de kool (dus niet de kom) af met een bord, leg er een gewicht op en laat een nacht in de koelkast overstaan. Klaar!