Overzicht met alle koffiesoorten

Alle koffiesoorten op een rijtje

Terwijl jouw overgrootvader kon kiezen uit een koffie met/of zonder suiker en melk kun jij vandaag de dag kiezen uit een breed scala aan koffiedranken: van macchiato tot een affogato. In dit artikel geven wij een overzicht van de meest bekende koffiesoorten. Lees mee en laat je verassen!

Note: in dit artikel geven we een lijst met de koffiedranken die je in de meeste koffiebarretjes op de menu terug ziet. Geen zorgen, we gaan het niet hebben over frappuccino’s en al die rommel. In dit artikel bespreken we alleen echte koffie.

De espresso dranken

Een espresso drankje komt tot stand doordat heet water onder hoge druk door fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt heen geperst. De espresso wordt gedronken als een shot, maar vorm ook de basis voor andere espresso dranken, zoals de americano, cappuccino, macchiato, flat white en ga zo nog maar even door.

Espresso shot

Uiteraard komt de espresso, bedacht in het jaar 1900, uit Italië; het land dat bekend staat om haar diepgewortelde koffiecultuur. Een espresso bevat gemiddeld 77 gram cafeïne, en bestaat uit een combinatie van 7 tot 9 gram gemalen koffie en 30 ML heet water. Sommige koffiedrinkers denken dat er meer cafeïne in een espresso zit dan in een americano, maar dat het is niet het geval. Een espresso is wel behoorlijk sterker van smaak, omdat de verhouding tussen koffie en water anders verdeeld is. Leer hier hoe je de perfecte espressoshot zelf maakt.

Ristretto

Het kleinere broertje van de Espresso shot, en bedoelt voor koffiedrinkers die de koffie ‘echt goed’ willen proeven. Het bestaat uit 25 ML water en uit dezelfde hoeveelheid koffie als bij een normale espresso.

Dubbele espresso

Een dubbele espresso, ook wel een doppio genoemd, is voor de echte diehard koffiedrinkers. Twee shots espresso in één; in totaal 60 ML aan water en koffie. Met de dubbele espresso weet je zeker dat je het maximale uit de dag haalt!

Americano

De americano, ook wel bekend als de Lungo of Long Black, is een espresso shot + extra water (hoeveelheid water kan variëren). De koffie zal minder sterk van smaak zijn en daarnaast kun je er langer van genieten. Leer hier hoe je zelf een americano maakt.

Espresso Macchiato

Een espresso shot met een wolkje melkschuim. Bij deze koffievariant blijf je de sterke smaak van koffie houden, en proef je tegelijkertijd een frisse en zachte smaak van de melk. Perfect voor mensen die niet kunnen kiezen tussen een espresso en een latte koffie:)!

De latte koffie dranken

Koffie en melk gaan goed samen. Het is niet voor niets dat de koffiedranken cappuccino, Café latte en de Flat White zo enorm populair zijn. De wereld die achter deze dranken verschuilt zit, wordt ook wel Latte Art genoemd. Bij Latte Art past de kunstenaar (de barista in dit geval) speciale technieken toe op de geschuimde melk en combineert deze met een espresso shot. De basis van de latte koffies bestaat dus uit een espresso en melk.

Cappuccino

De Italianen drinken hun cappuccino alleen bij het ontbijt, maar wij drinken onze cappuccino het liefst de hele dag door. De cappuccino bestaat uit een shot espresso, gestoomde melk en melkschuim. De één vindt het lekker om zijn cappuccino met cacaopoeder of kaneel te drinken, maar voor de meeste koffiekenners is dit not done. Dit omdat anders de melkschuim niet in takt zou blijven.Lees meer hoe je een cappuccino zelf maakt.

Caffè latte

De caffè latte lijkt veel op de cappuccino. Het verschil zit hem in de schuimlaag, die een caffè latte nauwelijks heeft. Bij een cappuccino bestaat de verdeling espresso, gestoomde melk en melkschuim uit gelijke lagen, terwijl een caffè latte voornamelijk uit gestoomde melk bestaat. Bij sommige koffiebarretjes wordt de caffè latte in een langer glas/mok geserveerd.

Flat White

De herkomst van de Flat White ligt in Nieuw-Zeeland, ook een land waar de liefde voor koffie groot is. Deze koffievariant is relatief nieuw en zien we steeds vaker in de menukaarten van koffiebarretjes opduiken. De flat white bestaat uit een dubbele espresso, warme melk (niet gekookte) en een dun laagje melkschuim. Het verschil met de cappuccino en de cafè latte zit hem dus in de verhouding tussen koffie, melk en schuim. De Flat White heeft een sterkere koffiesmaak, is kleiner en wordt afgemaakt met een verfijndere melksmaak. Leer hier meer over de flat white.

De ice coffee dranken

In de zomermaanden kan de lust naar warme dranken iets afnemen. In dit geval kun je kiezen voor een Ice Coffee. Met deze ice Coffee vervul je de behoefte naar iets fris zonder je dagelijkse dosis cafeïne op te geven. De ice Coffee kan gemaakt worden met verschillende koffie zetmethoden, zoals espresso, brewed methoden of bijvoorbeeld de french press. Er zijn ontzettend veel varianten op ice coffee, waardoor we ze niet allemaal kunnen bespreken.

Affogato

Wellicht hoort deze variant onder de noemer ‘espresso dranken’, maar wij vinden een affogato ook in het rijtje van de ice coffee’s passen. De affogato bestaat uit een espressoshot met een bolletje vanille ijs. Deze koffievariant komt wat ons betreft het beste tot zijn recht op een warme zomerdag of naar een uitgebreid avondmaal.

Ice Coffee

Eén of meerdere espresso shots of een bepaalde hoeveelheid van brewed koffie gecombineerd met ijsblokjes. De ice coffee wordt met warm water klaargemaakt en later worden er ijsblokjes toegevoegd. Een goede barista voegt slechts een aantal ijsblokjes toe, anders wordt de koffie al gauw te waterig. De ice Coffee mag met een rietje gedronken worden!

Ice cappuccino

Een ice cappuccino is eigenlijk niets meer dan een cappuccino met ijsblokjes. De ene barista kiest ervoor om de samenstelling van een cappuccino in takt te houden: koffie, melk en een schuimlaagje van melk. Terwijl andere barista’s de cappuccino met ijsblokjes in een cocktailshaker gooien. De laatste methode levert een schuimige, verfijndere en zachte substantie op. Ook de ice cappuccino mag met een rietje gedronken worden!

De koffiedranken met alcohol

Koffie en alcohol (met mate) gaan prima samen. Uiteraard zijn er veel verschillende varianten van koffie gecombineerd met alcohol verkrijgbaar, maar wij zullen alleen de bekendste met je bespreken: Irish coffee, Italian coffee, Baileys coffee en de nieuwkomer espresso Martini.

Irish coffee

De Irish coffee is wellicht de meest bekende koffie met alcohol. Deze variant komt inderdaad uit Ierland en bestaat uit sterke hete koffie (espresso of brewed), bruine basterdsuiker, Ierse wishkey en gezoete room. Een Irish coffee wordt voornamelijk gedronken in de koude wintermaanden of op de vrijdagmiddag om het weekend in te luiden.

Italian Coffee

Het zal ons niets verbazen als de bedenkers van de espresso en cappuccino ook de eerste waren die bedachten dat het wel lekker zou zijn om koffie en alcohol te combineren. De Italian coffee lijkt veel op de Irish coffee. Het grote verschil is dat de Italian coffee amaretto bevat in plaats van wishkey en dat er geen suiker wordt toegevoegd. De likeur amaretto is namelijk al gezoet.

Baileys coffee

De Irish coffee, maar dan met baileys in plaats van Wishkey. Bij de baileys coffee proef je een zoete, romige, vanille- en karamelachtige smaak. Heerlijk om vlak na het eten te nuttigen of tijdens de koude wintermaanden.

Espresso Martini

De espresso Martini bestaat al sinds 1980 en is daarmee geen nieuwkomer. Toch zien we de Espresso Martini populairder worden en daarom hebben we deze variant in het lijstje opgenomen. Eigenlijk is de espresso martini een cocktail, bestaande uit vodka, koffie liquor, ijsblokjes en een espresso shot. De espresso martini heeft een volle en romige smaak die wordt afgemaakt met een zoete nasmaak. Met de keuze voor een Espresso Martini heb je gegarandeerd een gezellige avond!