Griekse burger met feta in een pita met zelfgemaakte tzatziki

Een Grieks gekruide lamsburger met feta die je serveert in een pita met zelfgemaakte tzatziki.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord Burger, Hamburger
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • plasticfolie
  • barbecuekwast
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

  • Voor de tzatziki:
  • 250 ml dikke Griekse yoghurt – of volle yoghurt die je in een schone theedoek in een vergiet laat uitlekken
  • ¼ komkommer
  • ½ teen geraspte knoflook
  • ½ theelepel dille
  • wat zout
  • scheutje olijfolie
  • Voor de burgers:
  • 500 gram lamsgehakt – rund kan ook
  • 100 gram feta – in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetlepels NOSKOS the Greek – of je eigen favoriete Griekse kruiden
  • Voor de broodjes:
  • 4 pita broodjes
  • gemengde sla
  • tzatziki
  • rode ui pickles – zo maak je de pickles

Instructies

  • De tzatziki:
    Snij de komkommer in de lengte door en verwijder met een lepel de zaadjes. Rasp de komkommer, doe het in een theedoek en knijp het vocht er uit.Meng de yoghurt, komkommer, knoflook en dille, voeg zout naar smaak toe en doe er een beetje olijfolie door. De tzatziki wordt lekkerder als je hem een paar uur in de koelkast zet zodat de smaken op elkaar in kunnen werken.
  • Voorbereiding Griekse burgers:
    Doe het gehakt, 2 eetlepels NOSKOS the Greek of je eigen favoriete kruidenmix en de feta in een kom en meng alles goed door elkaar. Doe dit met lichte hand en niet te lang anders krijg je hele compacte burgers.Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en vorm daar burgers van. Ik doe dat met een ‘redneck hamburgerpers’, maar met de hand kan natuurlijk ook.Wikkel je burgers in plasticfolie en laat ze in de koelkast opstijven.
  • Burgers grillen:
    1. Maak je barbecue klaar voor direct grillen op 200-225°C, als je niet weet hoe dat moet dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
    2. We beginnen met de pita’s. Smeer ze met de siliconen kwast in met wat water en leg ze op de grill. Keer ze regelmatig tot ze bol staan en mooi bruin zijn. Strijk telkens wat water op de broodjes nadat je ze hebt omgekeerd, zo blijven ze zacht.
    3. Bewaar de pita broodjes, als ze gaar zijn, in aluminium folie om ze warm en zacht te houden.
    4. Grill de Griekse burgers in zo'n 7-8 minuten gaar boven de brandende kolen.
    5. Snij de pitabroodjes open, doe er een handje sla in, de burger, een flinke klodder tzatziki en nog wat van de pickles van rode ui.
    6. Serveer naast je burger een Griekse salade en je feestje is compleet!