Verwarm de oven voor op 185 graden. Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook afgedekt de volkoren fusilli in 8 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Snipper de uien en pers de knoflook fijn. Snijd de aubergine en paprika’s in kleine blokjes. Snijd de champignons in kwarten. Gebruik je de rode peper? Verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper fijn. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, ui (en rode peper) 1-2 minuten. Voeg het kipgehakt toe en bak rul. Breng op smaak met een snuf peper en ½ el Italiaanse kruiden. Voeg de aubergine, paprika en champignons toe. Bak 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak 1 minuut aan.
Voeg daarna de passata di pomodoro en de fusilli toe en verwarm 2 minuten mee. Mocht de saus wat te dun zijn? Voeg dan 1 el maïzena gemengd met 1 el water toe en laat even indikken. Gebruik je linzen? Voeg deze dan nu toe. Breng op smaak met de overige Italiaanse kruiden, een snuf peper en zout. Snijd de mozzarella en de tomaten in dunne plakjes.
Schep de pasta in een grote ovenschaal en verdeel de mozzarella eroverheen top af met de tomaten.
Bak de ovenschotel in 20-25 minuten gaar in de oven.
Haal uit de oven en serveer met wat rucola en/of blaadjes basilicum.