Grillmethodes
Direct grillen
Bereiding op de BBQ waarbij je het eten direct boven de hete kolen gaart. Dit kan op een BBQ met of zonder deksel.
Indirect grillen
Bereiding op een BBQ waarbij je het eten bereid in een dichte BBQ met toevoeging van een hitteschild waarbij het eten niet direct boven de hete kolen wordt gegaard.
Bereidingsmethodes
Low and slow
Bereiding waarbij eten wordt bereid met temperaturen van 90 tot 130 graden op een langzame manier. Door het trage garen ontstaan er andere structuren in het vlees waardoor het heel erg mals en sappig wordt.
Hot and fast
Bereiding waarbij eten direct wordt bereid met temperaturen van minimaal 180 graden.
Reversed sear
Het traag garen van een stuk vlees tot onder de doeltemperatuur en vervolgens direct af grillen om een krokante korst te krijgen.
Accesoires
Plate setter / heat deflector
Een plate setter of heat deflector is een meestal keramische plaat of steen die tussen de kolen en het gerecht wordt geplaatst. Zo voorkom je dat de kolen je gerecht direct verwarmen.
Dutch oven
Gietijzeren pan met deksel die direct boven of op de kolen kan worden geplaatst. Je kan er mee koken, braden en bakken. Zoals de naam doet vermoeden is de pan vernoemd naar Nederland.
Divide and Conquer
Een systeem waarmee je zowel direct als indirect mee kan BBQ-en. Ook wel een Flexible Cooking System genoemd. Je kan dit op verschillende manieren indelen, bijvoorbeeld in meerdere hoogtes en 2 gedeeltes. Er zijn ook meerdere extra (halve maan) roosters en platen voor beschikbaar en standaard zit er een rek bij om bijvoorbeeld je Dutch Oven in te plaatsen.
Fire-starter
Metalen cilinder waar je de kolen in kan doen om ze op te warmen met behulp van bijvoorbeeld aanmaakblokjes.
Algemeen
Pitmaster
De master van vlees en vuur. Die voelt, ruikt en hoort aan het vuur hoe het is gesteld met het gerecht. The ultieme BBQ-er!
Rub
Kruiden of specerijen waarmee het gerecht wordt ingerubt.
Bark
Het krokante korstje op het vlees bij langzaam garen. Dit ontstaat door het samensmelten van rook, vleessappen en gekarameliseerde suiker, zout en kruiden.
Chips
Kleine houtsnippers voor het creëren van rook en smaak.
Chunks
Grotere houtsnippers voor het creëren van rook en smaak. Deze worden meestal bij de wat langere BBQ sessies gebruikt.